Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 02.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold og kompleks situasjon. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Enkelte steder kan et svakt lag av kantkorn ved bakken påvirkes.

Skredfarevurdering

Rolig vær gir liten endring i skredfaren. Dog er situasjonen kompleks, selv om skredfaren er 2-moderat.

Noen steder er det mulig å løse ut store skred i et svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Enkelte steder kan det også være mulig å løse ut skred i fokksnøen som la seg i helgen. Stabilisering av den ferske fokksnøen er muligens forsinket på grunn av kantkorndannelse rett under fokksnøen. Unngå områder med fersk fokksnø.

Om belastningen på det vedvarende svake laget blir stor nok (for eksempel ved at det løsner mindre skred i fokksnøen) kan skredene bli store. Utløsning fra avstand (fjernutløsning) på dette laget kan være mulig, for eksempel der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 1. februar 2023

Fredag traff et nytt mildvær regionen. Dette har fuktet snøen til rundt tregrensa og dannet et tynt skarelag. Over dette er det litt nysnø eller fokksnø.

Observasjon fra 27. januar viste at det fortsatt er vedvarende svake lag i snøen. 28. januar ble det observert flere drønn i Tamokdalen og et stort naturlig utløst skred i samme område, det tyder på at kantkornlagene er mulige å påvirke enkelte steder.

Både i Tromsø og Lyngen er det observert dannelse av overflaterim, og høy temperaturgradient gir god grobunn for kantkorndannelse høyt i snødekket der det tidligere har vært fuktig snø.

Fjellvær

Onsdag 1. februar 2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest. -15 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 2. februar 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -22 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS